Verzorging

Wassen; een fret hoef je in principe niet te wassen. Tenzij hij ergens in heeft gezeten (een emmer witsel bijvoorbeeld) en het daardoor noodzakelijk is hem schoon te maken. Gebruik dan babyshampoo of speciale shampoo voor dieren. Hoe vaker je een fret wast hoe meer huidvet hij aanmaakt en des te meer de fret gaat ruiken.

Nagels knippen; dit moet ongeveer één keer in de twee weken gebeuren. Vooral bij de voorpoten. Laat u de nagels te lang worden, dan is de kans groot dat de fret ergens achter blijft hangen met als resultaat een gescheurde nagel of – nog erger – een gebroken teentje. Voor het knippen zijn speciale schaartjes te verkrijgen, maar een goede “mensennagelknipper” volstaat ook, mits u het platte gedeelte van de nagel tussen de knipper plaatst. Let wel op dat u in geen geval in het “leven” (bloedvaatjes) knipt. De frettennagel is doorzichtig, dus u kunt u kunt het bloedvaatje heel goed door de nagel zien lopen. Heeft u toch in het “leven” geknipt, doop de nagel in bloem of smeer er schone sigarettenas op. Nu heeft u meteen een reden om te blijven roken.

Als het bloeden na 5 minuten nog niet is gestopt, ga er dan mee naar de dierenarts, zodat deze het bloeden van de nagel kan stoppen door het dicht te branden c.q. schroeien. Doe dit niet zelf, tenzij u een brandblusser in de buurt heeft.

Schoonmaken van de oortjes: met een wattenstaafje kunt u de oortjes van de fret schoonmaken. Let wel op dat u niet te diep gaat omdat u anders het binnenoor beschadigt. Ziet u dat er in de oortjes zwart oorsmeer zit en/of krabben ze zich vaak aan de oren, dan kan dit duiden op oormijt. Een tubetje Stronghold (verkrijgbaar bij de dierenarts) kan dit euvel verhelpen. Dit middel is tevens werkzaam tegen vlooien. Mocht u twijfelen of het oormijt is of de oren zijn wel erg vies, ga dan naar de dierenarts.