Huisvesting

De minimale ruimte voor 2 fretten is een kooi van 120x60x60m. Creëer een slaapruimte met behulp van bijvoorbeeld een poezenmandje of een teiltje. Doe daar wat lappen in waar de fretten in weg kunnen kruipen en ze hebben een heerlijke slaapplaats. Zet er verder een poepbak in; het liefst een rechthoekige en niet zo’n driehoekig dingetje. De fret vindt dit meestal te klein er laat dit dan ook merken door ernaast te gaan zitten ontlasten. Zet de poepbak zo ver mogelijk van de voerbak en slaapplaats vandaan. U eet toch ook niet prettig als u naast een volgepoepte toiletpot zit?

Voor de poepbak bestaan er verschillende korrels en grit, u moet dan goed opletten welk soort vulling u gaat gebruiken. Het beste is een goed absorberende en zoveel mogelijk stuifvrije kattengrit te gebruiken. Onderstaande vullingen worden afgeraden.

  • Klompvormers; deze kunnen ernstige problemen veroorzaken, kans op verstikkingsgevaar en problemen met de slokdarm of het maag darmstelsel.
  • Krantenknipsels; kan allergische reacties veroorzaken door de mogelijke inktresten.
  • Geperste plantenvezels; ook dit kan tot ernstige slokdarm en maag darmstelsel problemen veroorzaken, dit omdat de fret deze plantenvezels niet kan verteren.
  • Schelpenzand. Dit is helemaal uit den boze omdat het in de geslachtsopeningen van de fret gaat zitten en irritaties en ontstekingen kan veroorzaken.

Verder dient u een drinkfles en een voerbak aan te schaffen. Een drinkfles is de meest hygiënische optie en voorkomt dat de kooi een natte kliederboel wordt. De voerbak kunt u het beste aan de tralies van de kooi bevestigen, tenzij u het niet erg vindt dat fretten de bak continu omkieperen en u brokjes kunt rapen. U kunt het beste frettenbrokjes voeren. In frettenbrokken zitten namelijk dierlijke eiwitten en andere noodzakelijke voedingsstoffen die fretten nodig hebben. Kattenbrokken voldoen niet aan de voedingsbehoefte van de fret omdat dit hoofdzakelijk bestaat uit plantaardige eiwitten en vezels. Het darmstelsel van fretten is niet gebouwd om dit goed te kunnen verteren.

Met bovenstaande heeft u de meest elementaire benodigdheden, maar natuurlijk kunt u de kooi er verder nog voorzien van een hangmatje, speelgoed, een nachthok etcetera.

Maar hoe groot de kooi ook is, de fretten moeten wel elke dag minimaal 2 uur de gelegenheid krijgen om buiten de kooi te kunnen spelen en hun energie kwijt te kunnen.